Нова актуализация на ядрото на Ubuntu

Go down

Нова актуализация на ядрото на Ubuntu

Писане by LOGOS on Нед 21 Мар 2010 - 11:29


В сряда (17-ти март), Canonical обяви, че е достъпна нова актуализация на ядрото за следните Ubuntu дистрибуции: 6.06 LTS (Dapper Drake), 8.04 LTS (Hardy Heron), 8.10 (Intrepid Ibex), 9.04 (Jaunty Jackalope) и 9.10 (Karmic Koala). Както обикновено, тази актуализация се предлага и на съответните версии Kubuntu, Xubuntu или Edubuntu. Обновяването включва поправяне на 5 важни уязвимости, които са намерени в Linux ядрото от няколко хакера. В следствие от това, силно е препоръчително да се направи актуализацията в най-скоро време!

Списък с намерените уязвимости в ядрото:

1. Липсващите ELF преводачи не се поддържат правилно от Linux ядрото. Това може да доведе до DoS атака и срив на афектираната система. Проблемът е намерен от Mathias Krause и засяга всички от гореспоменатите Ubuntu системи.

2. Хардуерната виртуализация в Linux ядрото не успява да чете /dev/port. Това може да доведе до DoS атака и срив на системата. Проблемът е намерен от Marcelo Tosatti и засяга всички Ubuntu операционни системи.

3. Ядрото не успява да манипулира netlink съобщенията. Този проблем довежда до DoS атака, консумирайки цялата памет на ядрото. Уязвимостта е намерена от Sebastian Krahmer и засяга всички от гореспоменатите системи Ubuntu.

4. Ядрото не може да валидира различните миграционни призиви на паметта. Това може да доведе до DoS атака и срив на афектираната система. Проблемът е намерен от Ramon de Carvalho Valle и засяга всички Ubuntu операционни системи.

5. Linux-ът не може да манипулира различните futex операции. Този проблем довежда до DoS атака, консумирайки цялата памет на ядрото. Уязвимостта е намерена от Jermome Marchand и Mikael Pettersson, засяга всички от гореспоменатите Ubuntu операционни системи.

Не забравяйте да рестартирате вашия компютър след тази актуализация на ядрото! За да разберете вашата версия на ядрото напишете sudo dpkg -l linux-image-2.6.31-20-generic в терминала (примерът е за Ubuntu 9.10 потребители само).

Можете да изтеглите бета версията Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) Beta 1 и последния стабилен билд Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) от ТУК.

_________________


avatar
LOGOS
Administrator

Undering
Титла : [-ЪндъР-]
Бан Брой мнения : 341
Join date : 05.12.2009
Age : 30
Местожителство : Варна мн. ясно

http://chigot.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите