Отново се заядоха с торентите.

Go down

Отново се заядоха с торентите.

Писане by Darkness_demoN on Нед 23 Яну 2011 - 17:02Затвориха "Замунда" и "Арена"
Нощна акция на ГДБОП скова безплатните сървъри "Замунда" и "Арена". Случката се разигра малко след 12 часа. Недоволни потребители моментално напълниха форумите с негативни изказвания, пише Блиц.

Причината за удара – сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави, като две от тях са в Централна Европа, а една – в северната част на континента.

Сайтът на "Замунда" е абсолютно парализиран.

Все пак от „Арена” бяха подготвени за акцията донякъде. „За пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена “Съвет за защита на интелектуалната собственост”. Формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или не, но целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации. В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай”. Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за: „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м.февруари 2009 г.“ Тук става въпрос за т.нар. Закон за подслушването на Интернет. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Факт е, че част от преодоляването на Закона е вече реалност чрез промените от март 2010 г. Напредват наистина, но е така защото действат тайно и подмолно. По сега действащия ЗАПСП всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител върху който тази информация е записана и още процент от сумата на записващото устройство. Тези права се уредени в чл. 25 от ЗАПСП”, пише в изявление на сайта.

Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", бива пренасочван към швейцарски страници, които пък от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.

„Обаче! Нито името ArenaBG.com, нито хостинг сървърите, нито IP адресите са това, без което не можем или ще ни спре. Ще се откажем от тях ако ни принудят по законен начин. Друго е неизкоренимо и не може да бъде задържано, претърсвано и изземвано, съдено и осъждано и това е вярата на обществото от над 1 500 000 наши потребители в идеята за свободно споделяне на информация. Преди години в градинката пред Кристал едни дисиденти ядоха бой от милицията. Е... просто смениха градинката.

И така господа от тайния съвет. Ако искате името ни - имате го. Ще се прекръстим веднага. И така хем вълка сит, хем агнето цяло. Вие ще сте спокойни че на сайта ArenaBG.com ще пише че е спрян, а ние всичките 1 500 000 потребители ще се преместим на друг домейн. Те поне няма как да свършат. Ако искате хостингът ни, вземете и него. И хостингите няма да свършат скоро. Ако поискате, и следващия ни домейн или хостинг, и тях ще ви дадем. И така нататък. За да спечелите тази битка, ще трябва да поискате душите ни. Не ги искайте, защото няма да ви ги дадем”, казват в заключение от "Арена".

Навръх Нова година се подготвяше безпрецедентна мащабна международна полицейска акция, с която да се ударят двата най-големи пиратски сайта у нас. В операцията бяха включени и Интерпол. Тогава стана ясно, че спецакцията ще бъде проведена най-късно до края на януари.

През декември на централната страница на най-големия тракер у нас "Арена" се беше появило и съобщение, в което се намекваше за предстоящите събития.

"Скъпи приятели, за пореден път нашия сайт е застрашен. Голяма е вероятността в скоро време да бъде проведена поредната атака срещу нас. Ние сме готови и този път да отстояваме правото на всекиго за свободно споделяне на информацията. Не се учудвайте, ако някой ден сайтът "Арена" не се зареди. Нека това не ви притеснява. Въпрос на дни или дори часове е да "изгреем" отново. От нова дестинация, или ако се наложи, с ново име. И така толкова пъти, колкото се налага. За да ни има!" пише в "Арена".

Другият тракер – "Замунда", който се води собственост на арабин, запазва мълчание. Още в края на април тази година шефът на сектор ”Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев каза, че двата сайта ще бъдат затворени.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да дръпнат шалтера на торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им. Този вариант обаче би имал краткотраен ефект. Сайтовете поддържат резервни копия на цялото си съдържание и е въпрос на няколко часа да заработят отново от друга държава.

Другият по-драстичен метод е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net. Този номер беше приложен и върху скандалния сайт "Уикилийкс". Домейнът им в org беше отнет от доставчика на услуги в САЩ, като оправданието беше заради нарушения от страна на Джулиан Асандж и неговите последователи. (БЛИЦ)

Из: KALDATA


Явор Колев: Администраторите на Замунда и Арена са малоумници, не сме ги удряли

Шефът на антимафиотите Явор Колев категорично отрече пред news.bg, че блокирането на сайтовете "Замунда" и "Арена" е в резултат на акция на ГДБОП.

„Това са изпарени глупости на малоумници, каквито са администраторите", категоричен бе Колев.

По-рано blitz.bg публикува информация, според която блокирането на безплатните сървъри, малко след полунощ, е дело на ГДБОП .

Причината за удара - сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави. Две от тях се намират в централните части на Европа, а една - в северната част на континента, информира blitz.bg.

Според съобщение, публикувано на arenabg.com, „за пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена "Съвет за защита на интелектуалната собственост".

Във форума на сайта се посочва, че формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители". Целите на Съвета съвпадат напълно с интересите на тези организации.

„В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай". Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от месец февруари 2009 г."

В изявлението припомнят, че по сега действащия Закон за авторските права и сродните му права всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител, върху който тази информация е записана. Получават и процент от сумата на записващото устройство.

От "Замунда" все още запазват мълчание, а сайтът е абсолютно парализиран.

Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", се пренасочва към швейцарски страници, които от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да „блокират" торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им, а другият е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net.

Междувременно от Аrenabg обявиха, че поради технически проблеми на Zamunda.net техният сайт работи при необичайно високо натоварване и е възможно временно ограничаване на достъпа за потребители с ранг по-малък от Супер Потребител, както и други смущения в работата му.

Из: KALDATAArenaBG изявление:
Скъпи приятели и съмишленици,

За пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена “Съвет за защита на интелектуалната собственост”. Целите и задачите на тази организация можете да прочетете ТУК. Формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или не, но целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации. В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай”. Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за: „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м.февруари 2009 г.“ Тук става въпрос за т.нар. Закон за подслушването на Интернет. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Факт е, че част от преодоляването на Закона е вече реалност чрез промените от март 2010 г. Напредват наистина, но е така защото действат тайно и подмолно. По сега действащия ЗАПСП всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител върху който тази информация е записана и още процент от сумата на записващото устройство.Тези права се уредени в чл. 25 от ЗАПСП. Ето и конкретния текст:

„възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел”

С други думи всяко произведение, което бъде записано на празен носител за лично ползване и с нетърговска цел е законно, защото дължимото на правоносителите е заплатено още при покупката на празния носител. Никъде не се определя какъв е източника на тази информация. Дали е от друг носител или е свалена от Интернет. Твърдия диск е носител на информация и съответно попада в обхвата на текста „независимо върху какъв носител”. Освен това той е и записващо устройство. Този текст съответства напълно с европейските норми по този въпрос, като всички лобистки опити в ЕС той да бъде съборен удариха на камък.

Друга цел която си поставя въпросния таен съвет е ликвидирането на два сайта за свободна обмяна на информация между потребители в Интернет – ArenaBG.com и Zamunda.net. В изказванията на Началника на сектор Компютърни престъпления Явор Колев се постулира: „Цялото съдържание на тези сайтове е незаконно”. За съжаление скъпи приятели в нашата държава и това е достатъчно. Някой просто да каже нещо и ако той е овластен ще му се наложи само да попълни една две бланки и може да действа. Не е необходимо това което е казал да е вярно. Щом той го е казал се приема за достоверно. Дори да се окаже че основанието е грешно той няма да понесе никаква отговорност след това. Може да нахлуе в дома ви или офиса ви да изземе каквото си поиска и след това евентуално министъра да се извини. Нашите кибер експерти са го е правили. Разбивали е и са нахлували в грешно жилище за да търсят кибер престъпник. Оказало се че в жилището няма никой и на всичкото отгоре по стените висят грамоти и награди на човек който няма нищо общо с издирвания от тях. Основание за това безаконие е бил IP адрес. А че IP адресът не означава човек и че той може да е на безжичен или друг вид рутер зад който има десетки или стотици потребители няма значение. Щом рутера е твой разбиват твоето жилище и както преди време един прокурор каза „ти си абсолютен престъпник и затова – на колене”. Става въпрос за медийно отразения арест на бившия военен министър. На колене са вече всички български граждани. Но явно някой не го виждат и искат още по на колене.

Защо искат да затворят Арена и Замунда?

Защото на тях се намира незаконно съдържание.

Абсолютна лъжа.На този тип сайтове не се намира никакво съдържание. То е свободно достъпно в Интернет и в тези сайтове потребителите откриват, посочват и споделят. Иначе казано обявяват какво са открили вече налично в Мрежата. На Арена и Замунда има само обяви. Дали на някой обаче му пука за това след като експерта твърди че съдържанието се намира на самия сайт.

Цялото съдържание в тези сайтове е незаконно.

Администрациятана сайта не може и не бива да проверява какво споделят неговите потребители след като те са се съгласили с правилата на сайта които правила изключват споделянето на незаконно съдържание. Потребителите на сайта споделят само материали открити в Интернет за свободно за сваляне. Кой ги пуска в Мрежата потребителите няма как да узнаят. Правомерно ли ги е пуснал и извършил ли е престъпление няма как да знаем. Въпреки това в ArenaBG.com е разработена система за контрол на това какво споделят потребителите. На всички правоносители е дадена лесна и бърза възможност да премахват обяви от сайта ако преценят че тези обяви нарушават правата им. Освен отделни правоносители от тази система за контрол се възползват и световни организации за контрол на съдържанието в Интернет. В момента ArenaBG.com работи активно с DtecNet Antipiracy, която е най-голямата организация за контрол на съдържанието в мрежата. Силната и активност ни дава голяма увереност, че това което не бъде премахнато от сайта ни е абсолютно законно, защото никой няма претенции към него. Друг начин да узнаем кое е законно и кое не няма. Да приемем, че всеки видео и аудио файл е незаконен отказваме категорично. На кой обаче му пука за горното щом е решил да изличи ArenaBG.com от интернет пространството.

Обаче! Нито името ArenaBG.com, нито хостинг сървърите, нито IP адресите са това без което не можем или ще ни спре. Ще се откажем от тях ако ни принудят по законен начин. Друго е неизкоренимо и не може да бъде задържано, претърсвано и иземвано, съдено и осъждано и това е вярата на обществото от над 1 500 000 наши потребители в идеята за свободно споделяне на информация. Преди години в градинката пред Кристал едни дисиденти ядоха бой от милицията. Е... просто смениха градинката.

И така господа от тайния съвет. Ако искате името ни - имате го. Ще се прекръстим веднага. И така хем вълка сит хем агнето цяло. Вие ще сте спокойни че на сайта ArenaBG.com ще пише че е спрян, а ние всичките 1 500 000 потребители ще се преместим на друг домейн. Те поне няма как да свършат. Ако искате хостинга ни вземете и него. И хостингите няма да свършат скоро. Ако поискате и следващия ни домейн или хостинг и тях ще ви дадем. И така нататък. За да спечелите тази битка ще трябва да поискате душите ни. Не ги искайте, защото няма да ви ги дадем.


_________________S3 Spyder III Arctic


Mariya: we're like super powerful and modern computers
Mariya: great hardware
Mariya: shitty software
avatar
Darkness_demoN
Administrator

Musical
Титла : Човек с ограничено м
Бан Брой мнения : 535
Join date : 04.12.2009
Местожителство : Някъде там

http://underbg.darkbb.info

Върнете се в началото Go down

Re: Отново се заядоха с торентите.

Писане by death-thrashar on Сря 2 Фев 2011 - 1:20

добре че вече и двата сайта си бачкат, ама тия тъпи ченгета вместо да ходят да хващат истинските престъпници се занимават с торенти и подобни неща. баси и малоумните хора.
avatar
death-thrashar
UNDERUser

Horny
Титла : тотална откачалка.
Чист Брой мнения : 612
Join date : 16.12.2009
Age : 37
Местожителство : село несебър

http://www.dark-date.net/profile.php?user=chaosstreetpunk

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите