Открит е полупроводников материал, превъзхождащ силиция

Go down

Открит е полупроводников материал, превъзхождащ силиция

Писане by Darkness_demoN on Пет 4 Фев 2011 - 17:19

Новият полупроводников материал молибденит (MoS2), според швейцарските учени, ще позволи значително да се намали енергопотреблението на транзисторите и използването му в по-фини технологични стандарти. За това свидетелстват изследванията, проведени в Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL).

За разлика от графена, също известен сред кандидатите за основа на интегралните схеми на бъдещето, молибденитът има ширина на забранена зона, характерна за полупроводниците.
Молибденитът е широко разпространен и вече се използва в пмангалишлеността. Сега той намира приложение в производството на стомана и сплави, както и като добавка към смазочни материали. За възможността за използването му в производството на полупроводници се заговори за първи път.

Важно предимство на молибденита в сравнение със силиция се явява неговата двумерна структура, като се има предвид, че силицият образува обемни кристали. Той позволява лесно да се формира тънък слой с дебелина 6.5 Å (0.65 нанометра), подвижността на електроните в който съответства на подвижността на електроните в силициев слой с дебелина 2 нанометра.

Из: KALDATA


_________________S3 Spyder III Arctic


Mariya: we're like super powerful and modern computers
Mariya: great hardware
Mariya: shitty software
avatar
Darkness_demoN
Administrator

Musical
Титла : Човек с ограничено м
Бан Брой мнения : 535
Join date : 04.12.2009
Местожителство : Някъде там

http://underbg.darkbb.info

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите