Лондонската стокова борса преминава на Новел Линукс

Go down

Лондонската стокова борса преминава на Новел Линукс

Писане by LOGOS on Сря 16 Фев 2011 - 9:53

8 cептември 2008 бе един от най-лошите дни за Лондонската стокова борса (London Stock Exchange - LSE) и за високотехнологичните Уиндоус сървър базирани приложения. Това бе денят, когато работата в LSE спря. Какво се случи? Въпреки че LSE никога не разкри всичките подробности, мои източници ме осведомиха, че TradElec (ТрадЕлек) стоковата борса, базирана на Уиндоус .NET (Дотнет) технологията се е сринала. Това което знаем е, че изпълнителният директор, който е въвел Уиндоус и TradElec, е бил уволнен, TradElec e изведена от употре****, и Novel SUSE (Новел Сусе) Линукс-базирана платформа е била въведена в употре**** като заместител.

На 14 февруари 2011 започна работата си в LSE Линукс базираната Millenium Exchange (Милениум Ексчейдж) и всичко е стабилно. Бе необходимо по-дълъг период за превключване към Линукс от очакването, поради обвиненията за това, което първо LSE се опитваше да представи като саботаж, и едва по-късно в края на 2010 го сведе до човешка грешка. От първия си ден на работа, LSE работи безпроблемно.

И не само стоковата борса разбра, че с Линукс се работи по-добре. Стоковата борса в Йоханесбург(Johannesburg Stock Exchange) в ЮАР също се прехвърля на Millenium Exchange. Компанията майка на LSE e в процес на придобиване на Стоковата борса в Торонто, така че също ще използва Линукс в най-скоро време.

Novell (Новел) не е единствената компания която използва Линукс успешно по стоковите борси. Катарската борса (Qatar Exchange), основен фактор в Персийската борса (Persian Gulf Exchange), наскоро мигрира от AIX (Айкс) и Уиндоус към RHEL (Red Hat Enterprise Linux - Ред Хат Ентерпрайс Линукс). Тези борси просто следват пътя на много други стокови борси, преминали към Линукс.

Къс, непълен списък от Линукс базирани стокови борси включва - Нюйоркската борса (New York Stock Exchange) и Дойче Борсе Груп (Deutsche Borse Group) с Линукс базирани Xetra (Ксетра) платформи за стокови борси. Xetra е в основата на ISE (International Securities Exchange) и Eurex (Юрекс). Xetra интеграция също се ползва от Ирландската стокова борса, Европейската енергийна борса, Шанхайската стокова борса и други.

И така, защо най-големите в бизнеса преминават от Ундоус и Юникс към Линукс? Това се дължи на трите 'С' : скорост, сигурност, стабилност.

Търговията на дневна база е присъщо за 20ти век. Днес опитните търговци правят парите си, като използват програми и изпреварват конкуренцията с милисекунди за търговски операции в една интензивна бърза търговия.

Или както представител на Дойче Борсе ми сподели - "Скоростта, или ниското забавяне е от значение за борсите. Част от секундата може да означава мега-печалби или мега-загуби за инвеститорите. Транзакции, които преди време отнемаха минути и секунди за обработка, сега се обработват за хилядни и милионни части от секундата с най-високоскоростна търговска технология и жънат най-големи ползи".

Те също трябва и да са сигурни. Когато боравиш с милион и транзакция за секунда, това което и LSE и Deutsche Borse твърдят за възможностите на платформите си, не би искал някой да забави с проверки, даже и за микросекунда.

В допълнение, тези системи трябва да са стабилни. Сривът в LSE костваше милиони британски лири. Търговците, очаквали добър ден, бяха вбесени.
Всяка система може, и има вероятност да се срине, но Линукс е просто доста по-стабилен за сървъри от конкурентите си.

В крайна сметка онзи 8 септември 2008 бе черна точка и за LSE и за Уиндос. Но в последствие се оказа, че е една точка в полза на Линукс, тъй като общественият срив на Уиндоус принуди LSE и други борси да мигрират към Линукс.

_________________


avatar
LOGOS
Administrator

Undering
Титла : [-ЪндъР-]
Бан Брой мнения : 341
Join date : 05.12.2009
Age : 30
Местожителство : Варна мн. ясно

http://chigot.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите